Zoekmachinegigant Yahoo heeft besloten om ook een licentie te kopen van het inmiddels beruchte JPEG patent dat in handen is van Forgent Networks.

Forgent Networks heeft momenteel een grote rechtzaak lopen tegen diverse bedrijven. De oorzaak van deze rechtzaak begint in 1997. Het bedrijf Forgent Networks kocht het bedrijf Compresison Labs en kocht daarmee zonder het te weten ook het JPEG patent. Tijdens een internet audit begin 2000 besloot het bedrijf om alle intellectuele eigendommen na te lopen. Het bedrijf kwam tijdens die audit ook het JPEG patent tegen en realiseerde zich dat het JPEG patent een compressietechniek voor foto’s behelste die momenteel door onder andere camerafabrikanten gebruikt wordt.

Forgent ging vervolgens na, welke bedrijven volgens hen allemaal gebruik maakten van de techniek en klaagde deze bedrijven aan. Veel bedrijven door de zaak al eieren voor hun geld gekozen en hebben net als Yahoo een licentie van Forgent gekocht. Inmiddels heeft Forgent als ruim 100 miljoen dollar aan royalties kunnen incasseren. Forgent denkt dat dit bedrag zelfs op kan lopen tot één miljard dollar, mits de rechtzaal voor het bedrijf goed uitpakt.

"Het patent lijk, met alle respect, wel op een loterijticket. Als je vijf jaar geleden had gezegd je het patent op JPEG zou hebben, had ik je niet geloofd", aldus Jay Peterson van Forgent.