Yahoo is bezig om het bedrijf op te knippen en in stukken te verkopen, we schrijven al maanden over de verkoop van de internetdivisie van het bedrijf, maar nu heeft Yahoo bekendgemaakt ook een patentportfolio te gaan verkopen met daarin zo’n 3000 patenten. Het bedrijf wil zo’n 1 miljard dollar ophalen met de verkoop van dit portfolio, er zit ook een belangrijk patent bij, namelijk dat op zoekmachinetechnologie.

De investeringsbank Black Stone IP is in de arm genomen door Yahoo om de verkoop van de patenten te begeleiden, dat meldt althans The Wall Street Journal. Yahoo zou een flink aantal bedrijven hebben benaderd om kenbaar te maken dat de patenten worden verkocht en deze bedrijven hebben nog ongeveer een week de tijd om een bod te doen op de patenten.

Grote vraag is natuurlijk of Google een bod gaat neerleggen, een patent op zoekmachinetechnologie is in theorie enorm belangrijk voor Google om in bezit te hebben. In de verkeerde handen kan het Google flink wat rechtszaken opleveren en mogelijk heel veel geld gaan kosten. Ook Microsoft zal mogelijk interesse tonen aangezien die ook nog steeds met Bing een groot aandeel hebben op de zoekmachinemarkt.

Naast het patent op zoekmachinetechnologie heeft Yahoo ook patenten op internetadvertenties. Ook een patent wat in de verkeerde handen meer kwaad dan goed kan doen.

Yahoo wordt waarschijnlijk dit jaar nog volledig uit elkaar getrokken en in delen verkocht, de naam Yahoo gaat waarschijnlijk mee met de internetdivisie die ook in de etalage staat. Op dit moment lijkt de Amerikaanse provider Verizon de beste papieren te hebben met een bod van 3 miljard dollar, maar AT&T en TPG zijn ook nog in de race.

De totale waarde van Yahoo ligt ergens tussen de 30 en de 40 miljard dollar, maar het grootste gedeelte daarvan is de waarde van het aandelenpakket dat Yahoo bezit in Alibaba en Yahoo Japan.