TomTom heeft een Schots bedrijf opgekocht. Reden van de koop is dat het bedrijf een patent in handen had dat TomTom ook graag wilde hebben.

De Nederlandse makers van het navigatiesysteem nemen het Schotse Applied Generics over omdat zij een patent in handen hadden waarmee verkeersdrukte realtime op een mobiele telefoon weergegeven kan worden.

Het bedrijf is in vergelijking met TomTom erg klein. Het Nederlandse bedrijf haalde vorig jaar een omzet van 250 miljoen. Het Schotse bedrijfje heeft slechts 18 man in dienst en nog geen winst gemaakt, terwijl TomTom in het laatste kwartaal 52 miljoen euro winst maakte. De producten van het Schotse bedrijf zijn wel in trek. Zo maakte de provincie Zuid-Holland gebruik van het door hun vervaardigde ‘RoDIN24′ verkeersinformatiesysteem, dat met behulp van de telefoons van Vodafone-abbonee’s de drukte op de weg meette. De directeur van TomTom, Harold Goddijn, zegt dat met het toename van het aanbod van navigatiesystemen en files de vraag naar de producten van Applied Generics zal toenemen.

Een overnamesom is niet bekendgemaakt. TomTom meldt dat ze contracten aan het leggen zijn met Europese en Amerikaanse telecom aanbieders, om zo snel mogelijk het realtime file systeem in de practijk te brengen.