Microsoft heeft het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom voor de rechter gesleept omdat TomTom inbreuk zou maken op patenten van Microsoft.

Beide bedrijven proberen al een jaar lang tot overeenstemming te komen, echter zonder succes. Microsoft ziet daarom geen andere uitweg meer, en heeft besloten TomTom voor de rechter te dagen, zo heeft de softwaregigant in een verklaring laten weten.

TomTom zou volgens Microsoft inbreuk maken op acht patenten. "Het gaat om innovaties in autonavigatietechnologie en andere rekenfuncties. Vele andere namen daar wel licenties op", aldus Microsoft. Enkele voorbeelden zijn Pioneer, Alpine en Kenwood.

Het navigatiebedrijf zou onder meer inbreuk maken op een patent dat een methode voorschrijft om rijaanwijzigingen te geven, op een computersysteem voor een voertuig met een draadloze internetverbinding en op een methode om te interageren met objecten via een grafische interface en met verscheidene invoermechanismen.

Het conflict tussen Microsoft en TomTom loopt al sinds 13 juni 2008. Toen werd TomTom benaderd door Peter-Frans Pauwels, de CTO van Microsoft. TomTom is nu aangeklaagd bij het Western District of Washington en de International Trade Commission.

Microsoft eist in de aanklacht een schadevergoeding en wil dat TomToms gedurende het proces niet geïmporteerd worden.

Tegenover Emerce laat TomTom weten: "We zijn bekend met de situatie. Hangende de juridische ontwikkelingen geven we geen inhoudelijk commentaar."