TomTom, de Nederlandse fabrikant van navigatiesystemen en navigatiesoftware, heeft Microsoft voor de rechter gedaagd vanwege een patentinbreuk.

TomTom wil mogelijk met de nieuwe rechtszaak tegen Microsoft een antwoord bieden op de aanklacht van Microsoft richting TomTom, eveneens om patentinbreuk. De rechtszaak van Microsoft tegen TomTom is veel in het nieuws geweest, mede omdat een deel van de aanklacht het Linux-besturingssysteem omvat dat door TomTom in hun navigatiesystemen wordt gebruikt. Microsoft had nooit eerder aanklachten gedaan tegen Linux rondom patenten.

De aanklacht van TomTom gaat over een aantal patenten die TomTom bezit, waar Microsoft inbreuk op maakt met hun Streets and Trips-product. TomTom eist een ongespecificeerde schadevergoeding van Microsoft en een directe stopzetting van de uitgave van Streets and Trips. TomTom zegt nog steeds open te staan voor een vreedzame oplossing waarbij Microsoft een licentie neemt op de patenten van TomTom, maar zegt voorlopig door te gaan met de aanklacht die is ingediend bij de rechtbank.