Het bedrijf Softvault heeft afgelopen week diverse bedrijven aangeklaagd, waaronder Microsoft en Yahoo. De reden van de aanklacht is dat de bedrijven inbreuk zouden hebben gemaakt op een patent van Softvault.

De hoofdzaak is gericht tegen Microsoft en is ingediend in Texas. De aanklacht verwijst naar patentnummer 6,249,868 , waarin een methode en systeem beschreven wordt voor geïntegreerde en automatische controle over de componenten van computer systemen en andere complexe systemen, oftewel een digital rights management systeem (DRM).

Met het systeem kunnen componenten in een computer in- en uitgeschakeld worden door een remote server. Volgens Softvault is deze methode aanwezig in Windows Server 2003, Windows XP, Microsoft Office XP, Access 2002, Excel 2002, Vision 2002, Visual Studio Net, Office 2000 SR-1, Project 2000 SR-1, Powerpoint en nog een aantal softwarepakketten van Microsoft.

Microsoft zou daarnaast met een groot aantal pakketten nog inbreuk hebben gemaakt op een ander patent van Softvault. Softvault eist nu de gebruikelijke schadevergoedingen in de vorm van een boete, betaling van de gemaakte kosten enzovoorts.

Behalve Microsoft zijn ook andere bedrijven aangeklaagd voor inbreuk op dezelfde patenten. Deze bedrijven zijn Yahoo, Napster, Creative Labs, Dell, Gateway, Iriver, Samsung, Toshiba, Digital Networks, Palm, Audiovox, Sandisk en Thomson.
Yahoo wordt echter aangeklaagd vanwege het feit dat ze het patent gebruikt voor één van haar services en niet gebruikt in software die ze verkoopt, zoals Microsoft.

De andere bedrijven zijn aangeklaagd, omdat ze gebruik maken van Microsoft’s DRM en dus indirect ook inbreuk maken op het patent. Softvault wil dat deze bedrijven na een eventuele veroordeling op Microsoft ook gaan betalen.