De man die samen met Bill Gates in een ver verleden Microsoft oprichtte, de heer Paul Allen, heeft nu maar liefst 12 bedrijven gedaagd voor patentschending, waaronder Google, Apple en Yahoo.

Volgens Paul Allen bezit hij maar liefst vier patenten die door deze 12 bedrijven worden geschonden. De claims die allen maakt zijn echter zeer discutabel, want ze hebben betrekking op veel gebruikte eigenschappen van websites. Een van de technieken die Allen gepatenteerd claimt te hebben is het automatisch relateren van producten aan een andere product dat de bezoeker op dat moment bekijkt, een soortgelijk maar toch ander patent gaat over het tonen van gerelateerde artikelen bij het tonen van een nieuwsartikel. De andere patenten gaan ook indirect over het relateren van content, zoals dus artikelen, maar ook beursinformatie en advertenties, iets wat bijvoorbeeld Google Adsense doet.

Naast Google en Apple zouden onder andere Facebook, Ebay, AOL en Yahoo zijn aangeklaagd door Allen.

Paul Allen heeft in een ver verleden z’n 100 miljoen dollar geinvesteerd in een bedrijf genaamd Interval Research Corporation, welke deze patenten zouden hebben bedacht en aangevraagd. Het bedrijf is ongeveer 10 jaar geleden gesloten maar de patenten zouden nog in het bezit zijn van Paul Allen. Die het nu wel tijd vond om ze ten gelden te maken.

Ook de bedrijven eBay en Facebook maken deel uit van de 12 aangeklaagde bedrijven en zij hebben in een directe reactie laten weten de strijd aan te gaan met de claims van Paul Allen.