Virussen, spyware, diefstallen van hardware en andere computergerelateerde misdaden, kosten Amerika elk jaar handen vol met geld. De FBI schat de jaarlijkse kosten op 67 miljard dollar.

Dit bleek uit een onderzoek van de FBI. Van alle ondervraagde bleek dat 64% last heeft of heeft gehad van computercriminaliteit in de afgelopen 12 maanden. Per bedrijf was de gemiddelde schade meer dan 24.000 dollar. Alle bedrijven bij elkaar komen rond de 32 miljoen dollar, wat uitkomt als je het toepast op de Amerikaanse economie, op rond de 68 miljard dollar, ofwel 55 miljard euro. Dit is nog een voorzichtige schatting, zo meld de FBI: "Dit betekent dat 2,8 miljoen Amerikaanse bedrijven hadden af te rekenen met minstens één incident op het gebied van computerbeveiliging. Als we uitgaan van een gemiddelde van 24.000 dollar per bedrijf, loopt het totaal op tot 67,2 miljard dollar".

Het onderzoek liet weten dat bijna elk bedrijf een anti-virusprogramma gebruik ( ongeveer 98%). Een firewall komt op de 2e plaats (ongeveer 90%) en anti-spyware en anti-spam delen de 3e plaatst (ongeveer 75%). Dit betekent dat 1 op de 10 bedrijven hun pc’s niet beveiligen met een firewall, of niet op de hoogte zijn van het feit dat ze al in bezit zijn van dergelijke software (bijvoorbeeld de firewall in XP).

Nieuwe beveiligingshulpmiddelen als smartcards en biometrische beveiliging zijn nog niet zo populair (respectivelijkvijf en zeven procent). Virtual Private Networks(VPN’s) zijn populairder, ze worden gebruikt door 46 procent van de bedrijven. Een Intrusion Detection Systems (IDS) of Intrusion Prevention Systems (IPS) is aanwezig bij 23 procent van de bedrijven.

Er zijn 2.066 bedrijven ondervraagd door de FBI in de staten Iowa, New York, Nebraska en Texas. De bedrijven hadden allemaal meer dan vijf werknemers en een omzet van meer dan een miljoen dollar per jaar.