2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Windows Vista moet nog uitkomen, maar Microsoft maakt nu al de naam van de opvolger van het besturingssysteem bekend. De opvolger van Windows Vista heeft de codenaam Windows Vienna.

Dit is echter niet de eerste naam die de opvolger van Windows Vista had. Eerder stond deze bekend onder codenam Blackcombe. Microsoft maakte alleen de codenaam bekend aan CNet, maar niet wanneer het besturingssysteem uitkomt en welke features het zal bevatten. Dit is overigens niet het eerste besturingssysteem van de softwaregigant dat een codenaam van een stad krijgt. Whistler was de codenaam van het huidige XP, dit is een ski-oord in Canada. Blackcombe is dat ook en Longhorn is een café tussen beide plaatsen.

Tussen XP en Vista zit vijf jaar ontwikkeltijd. Microsoft hoopt een grote sprong te maken in de veiligheid van het OS. Ook willen ze een nieuwe generatie grafische mogelijkheden introduceren. Ook meldt Microsoft dat ze waarschijnlijk niet zoveel tijd tussen Vista en Vienna laat zitten als tussen XP en Vista.

Uit Vista is het een en ander weggehaald, omdat Microsoft anders geen release in 2006 kon realiseren. Eén van de features die hierdoor het loodje legde was WinFs, wat een razendsnelle zoekfunctie in het systeem mogelijk maakte. Of dit wel in Vienna komt is nog onduidelijk.

Microsoft maakt wel een gewaagde keuze met deze codenaam. De tegenstanders van het bedrijf kunnen naar een gelijknamig nummer uit 1981, van Ultravox, verwijzen. De laatste strofen zijn als volgt:

It means nothing to me
This means nothing to me
Oh, Vienna
This means nothing to me
This means nothing to me
Oh, Vienna