2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Recentelijk verscheen in diverse media het bericht dat Microsoft al over twee jaar de opvolger van Windows Vista op de markt zal brengen. Microsoft laat echter weten dat het momenteel nog geen datum voor de release van dit besturingssysteem, dat momenteel Windows 7 / Vienna heet, heeft gepland.

Microsoft gaat meestal niet in op speculaties of geruchten, maar het bedrijf voelde zich in deze kwestie toch genoodzaakt om te reageren op de berichtgeving. Het bedrijf liet bij monde van Kevin Kutz, hoofd van de afdeling Windows Client, het volgende weten: "de lancering van Windows Vista was een enorm spannend moment voor onze klanten en partners over de hele wereld en het bedrijf is gericht op de toegevoegde waarde die Vista vandaag aan mensen kan brengen. We geven momenteel geen officiële informatie over de volgende versie van Windows, behalve dat we er aan werken. Als het klaar is, dan volgt er meer informatie."

Rest nog de vraag of er dan bij Microsoft intern verschil in opvatting bestaat over wanneer Vienna op de markt zou moeten verschijnen. In het originele artikel op de website Infoworld, waar de release in 2009 werd gesuggereerd, werd Ben Fathi geciteerd. Fathi is corporate vice president development voor de Microsoft divisie Windows Core Operating System. Het zou kunnen dat Fathi zijn mond voorbij heeft gepraat of op persoonlijke titel heeft gesproken, maar het lijkt er meer op dat de auteur van het artikel zelf een inschatting heeft gemaakt op basis van Fathi’s uitspraken.

In het artikel zegt Fathi dat de ideale ontwikkeltijd voor een nieuw besturingssysteem ongeveer 2,5 jaar is, nadat het laatste besturingsysteem geheel afgerond is. In dit geval zou dat beteken dat Vienna ongeveer 2,5 jaar na het eerste Service Pack van Vista op de markt zou moeten verschijnen. Deze theorie klinkt in ieder geval heel wat waarschijnlijker dan een release in 2009.

Maar zoals gezegd is er nog maar weinig concreets te vertellen over Windows 7 / Vienna, nu al een releasejaar vaststellen lijkt dan ook voorbarig. Microsoft is met dat soort voorspellingen de laatste jaren ook vaak genoeg de fout in gegaan. De officiële reactie van Microsoft is dan ook logisch.