3min

Tags in dit artikel

, , ,

Walt Disney heeft gisteren gemeld dat het Pixar Animation Studios heeft overgenomen voor 7,4 miljard dollar. Pixar is onder andere bekend van de succesvolle animatiefilms Finding Nemo en The Incredibles.

De deal betekent waarschijnlijk ook dat er een aantal topmensen van Pixar de nieuwe samengevoegde afdelingen van Disney zullen gaan leiden. Zo is het de verwachting dat Ed Catmull, die momenteel Pixar’s directeur is, aan het hoofd komt te staan van Pixar en Disney’s gezamenlijke Animation Studios. Adjunct directeur en creatief brein John Lasseter, wordt waarschijnlijk chief creative officer in de gezamenlijk organisatie.

Haat/Liefde verhouding
Disney en Pixar hebben een gezamenlijk geschiedenis die een flinke tijd terug gaat. De bedrijven werkten in het verleden succesvol samen en scoorden successen met ‘Toy Story’, ‘Toy Story 2’, ‘A Bug’s Life’, ‘Monsters Inc’, ‘Finding Nemo’ en ‘The Incredibles’. De films werden allemaal gemaakt door Pixar een uitgegeven door Disney.
De relatie tussen de twee bedrijven bekoelde echter begin 2004. Steve Jobs, directeur van Apple en CEO bij Pixar, en Disney’s CEO Michael Eisner konden geen overeenstemming bereiken over een verlenging van de samenwerking.

Pixar kondigde destijds aan op zoek te gaan naar een nieuwe uitgever. Michael Eisner verdween in de tussentijd echter van het toneel en zijn plaats werd ingenomen door Robert Iger. Onder Iger werd Disney één van Apple’s belangrijkste leveranciers voor iTunes materiaal en Iger en Jobs verschenen dan ook vorig jaar samen op het podium toen de iPod Video werd aangekondigd.

Overname door Disney beste optie
Daardoor verbeterde de relatie tussen Pixar en Disney ook weer en had de animatiestudio ineens weer twee keuzes. Zo was er een mogelijkheid om te werken onder een uitgever die alleen geld zou krijgen voor de distbributie. De andere mogelijkheid was dus een overname door Disney.
Steve Jobs zat volgens eigen zeggen niet te wachten op een samenwerking tussen twee bedrijven met hun eigen aandeelhouders en agenda’s.

"Bij Disney hebben ze animatie in hun DNA zitten en daarnaast het enige bedrijf dat een unieke collectie aan eigendommen heeft, waaronder een aantal attractieparken. Deze parken zijn voor ons ook zeer interessant. Daarnaast is het ook het enige bedrijf waar Bob Iger werkt, met wie we erg blij zijn en waar ons vertrouwen in gegroeid is", aldus Jobs.

De 7,4 miljard die Disney neertelt voor Pixar, zal worden uitgekeerd in de vorm van aandelen in Disney. Elke aandeelhouder van Pixar krijgt daardoor 2,3 aandelen in Disney, wat als gevolg heeft dat Steve Jobs de grootste particuliere aandeelhouder van Disney wordt. Overigens komen de totale kosten voor Disney op ongeveer 6,4 miljard, aangezien Pixar nog iets meer dan één miljard dollar in kas heeft.

Uiteraard moet de deal nog goedgekeurd worden door de aandeelhouders en de autoriteiten, maar daar verwachten beide bedrijven weinig problemen. Als alles verder naar wens verloopt kan de deal rond de zomer dit jaar worden afgerond.
Analysten hebben het volste vertrouwen in de toekomst van Disney, mede vanwege het feit dat Disney niet alleen in zee gegaan is met Pixar, maar ook met Steve Jobs.

Pixarcultuur moet behouden blijven
Maar niet iedereen is overtuigd van een succes en met name bij de trouwe fans van Pixar is er twijfel te bespeuren. Pixar is van oudsher een hecht bedrijf met een familiegevoel. De nauwe samenwerking tussen leidinggevenden en medewerkers is dan ook terug te zien in de kwaliteit van de films. Fans zijn nu bang dat Pixar door het grote Disney wordt opgeslokt en dat het bedrijfje verwordt tot één van de vele bedrijfstakken van de mediagigant.

Jobs stelt hen echter gerust: "Tijdens mijn gesprekken met Bob Iger hebben we het nauwelijks over de zakelijke kant gehad, maar voornamelijk over de manier waarop we de Pixar cultuur het beste kunnen handhaven. We weten namelijk allemaal dat dat de bepalende factor is voor successen in de toekomst."
Iger beaamt dat: "We hebben daar inderdaad veel over gesproken tijdens de onderhandelingen. Ik ben zeer betrokken bij het feit dat we de bedrijfscultuur van Pixar handhaven."