Het openbaar ministerie van Amerika daagt Google voor de rechter. Dit om de felbegeerde zoekgegevens toch te kunnen bemachtigen. De rechter heeft nu bepaald dat beide partijen vanaf 27 februari de strijd voort kunnen zetten in zijn rechtbank.

Justitie wil de gegevens gebruiken om de verdediging te helpen in een andere rechtzaak. In tegenstelling tot andere zoekmachines (Yahoo!, MSN en AOL) geeft Google deze gegevens niet prijs. Dit doen ze niet, omdat het de privacy van internetters en klanten kan beschadigen.

De zaak verschijnt voor rechter James Ware. Dit is niet de eerste keer dat hij een IT gerelateerde zaak krijgt. Eerder kreeg hij al een zaak tegen een spammer, een zaak over de diefstal van sex.com en een juridische kwestie tussen RealNetworks en Microsoft. Google wordt geacht om op 6 februari haar argumenten in te leveren bij de rechtbank, het OM moet datzelfde op 13 februari doen.

Deze zaak brengt ook heel wat te weeg in de Amerikaanse politiek. Zo zegt parlementslid Ed Markey dat er een nieuwe databasewet moet komen die het bijhouden van gegevens beperkt, zodat internetters weer anoniem zijn.