2min

Google Cloud kondigt aan zijn big data analytics-mogelijkheden uit te breiden, door Cask Data over te nemen. Deze startup werkt aan het open-source Cask Data Application Platform (CDAP)-project, waarmee het bouwen en draaien van big data-oplossingen vergemakkelijkt. Het is niet bekend hoeveel Google voor Cask Data betaalt.

Beide partijen spreken niet over een overname, iets wat Google ook niet tegenover TechCrunch direct wilde bevestigen. Op basis van de berichtgeving schrijft deze website dat het erop lijkt dat op z’n minst een deel van de 55 personeelsleden van Cask Data, de producten en klanten onderdeel zijn van de deal. Tot nu toe haalde Cask Data met investeringen ongeveer 40 miljoen dollar (33,9 miljoen euro) op.

Specialisme

De startup specialiseert zich in het bouwen van oplossingen om big data anlytics diensten gebaseerd op Hadoop te draaien. Voor Cask Data was CDAP zijn belangrijkste product. Google zal het project open-source houden en gaat proberen CDAP naar een bredere ontwikkelaarscommunity te brengen. De twee partijen gaan samenwerken om ontwikkelaars productiever te maken met de dataverwerkingsdiensten in de cloud en on-premise.

Cask Data heeft een eigen laag ontwikkeld om Hadoop-gebaseerde toepassingen effectiever te maken. Door het CDAP-framework te gebruiken kan de tijd voor het bouwen en verwerken van big data analytics-taken afnemen. Het is in te zetten voor bijvoorbeeld social media monitoring, streaming, security reporting, migratie en big data sets.

Overnamestrategie

De bekendmaking volgt kort op de overname van cloudmigratie-bedrijf Velostrata. Vorige week kondigde Google aan deze partij te kopen. Deze acquisitie is interessant vanwege de mogelijkheid die Velostrata biedt om snel diensten naar de Google Cloud-services te verhuizen.