min

Tags in dit artikel

, ,

De Amerikaanse halfgeleiderfabrikant AMD gaat een chipfabriek uitbreiden in Duitsland. De kosten hiervan zullen ongeveer 2,5 miljard dollar bedragen.

De uitbreiding van de fabriek in het Zuid-Duitse Dresden, Fab 36, zal eind dit jaar beginnen en moet eind 2008 afgerond zijn.

AMD verklaard meer productiecapaciteit nodig te hebben nu haar marktaandeel sterk toeneemt ten opzichte van marktleider Intel. De productielijnen in het bestaande Fab 30 in Dresden zullen worden omgebouwd voor ‘wafers’ welke een diameter van 30 centimeter bedragen. Op dit moment wordt er nog gebruik gemaakt van silicumschijven met een diameter van 20 centimeter. Het Fab 30 zal na de verbouwing daarom ook omgedoopt worden naar Fab 38.

De grootte van een wafer is belangrijk. Hoe meer chips er op een wafer gefabriceerd kunnen worden, hoe lager de productiekosten per chip uitvallen. AMD is in Fab 36 pas geleden begonnen met de fabricage van 30 centimeter wafers.

Buiten alles heeft AMD nog een half miljard gestoken in testfaliciteiten om de productiecapaciteit te kunnen vergroten. Hiervoor wordt op hetzelfde terrein een apart gebouw geplaatst.