AMD splitst zich op in twee delen

Processorfabrikant AMD gaat zich splitsen in twee delen, zo maakte het bedrijf gisteren bekend. AMD splitst zich op in een deel dat zich richt op het ontwerpen van chips onder de naam AMD en een deel dat chips zal produceren. Het nieuwe bedrijf dat de productie op zich zal nemen krijgt de tijdelijke naam The Foundry Company.

AMD splitst zich op in twee delenHet nieuwe productie-bedrijf zal gevormd worden door AMD en Advanced Technology Investment Company (ATIC), een technologische investeringsmaatschappij. AMD zal zijn productie-faciliteiten, waaronder twee fabs in Dresden, alsmede alle betrokken activa en intellectuele rechten afstaan aan het nieuwe bedrijf.

Dankzij de splitsing zal AMD financieel sterker komen te staan. De Mubadala Development Company zal zijn investering in AMD tot 19,3% verhogen terwijl ATIC 2,1 miljard dollar in aandelen van The Foundry Company zal aankopen waarvan 1.4 miljard direct naar het nieuwe bedrijf gaat en de rest naar AMD voor de aanschaf van extra aandelen. The Foundry Company zal ook 1,2 miljard dollar van AMD’s huidige schuld overnemen.

ATIC heeft toegezegd een extra investering in het nieuwe bedrijf te zullen doen van minimaal 3,6 miljard tot wel zes miljard dollar voor groei over de komende vijf jaren. ATIC wil The Foundry Company sterk laten groeien vanaf de originele capaciteit die door AMD wordt geleverd.

Het geld gaat gebruikt worden voor een uitbreiding van de fabs in Dresden en de bouw van een nieuw fab in Saratoga County, New York. Als toekomstige groei het toelaat zal er ook gekeken worden naar een vestiging in Abu Dhabi, de thuishaven van ATIC, wat een staatsbedrijf is.

AMD splitst zich op in twee delen
Fab 30 en fab 36, Dresden

Het nieuwe bedrijf zal ook lid worden van de IBM joint development alliance. Dit is een samenwerkingsverband tussen IBM en enkele grote halfgeleider-bedrijven die gezamenlijk technieken zullen ontwikkelen als silicon-on-insulator (SOI) en bulk silicon.

"Vandaag is een mijlpaal voor AMD, we maken een financieel sterker bedrijf met een kleinere focus. Via The Foundry Company heeft AMD een innovatieve manier bedacht om onze inzet op ontwerpen te leggen terwijl we toegang blijven houden tot de beste productie-technologieën die wij nodig hebben zonder hiervoor kapitaal-intensieve investeringen te hoeven doen", aldus Dirk Meyer, president en Chief Executive Officer van AMD.

De transactie wordt in begin 2009 afgerond in afwachting van goedkeuringen van overheden, aandeelhouders van AMD en de staat van New York voor de overdraging van de eerder verleende vergunning.

Bron:Techzine Redactie