2min

Tags in dit artikel

, ,

Ook al zijn alle financiële instellingen goed beveiligd tegen hacken, toch blijven ze een zeer aantrekkelijk doelwit voor cybervandalen.

Vorig jaar had 82 procent te maken met een vorm van inbraak op de systemen van Deloitte, aldus een woordvoerder. Het jaar daarvoor, 2004, was dit 83 procent. Het spreekt uiteraard voor zich dat dit niet veel scheelt, slechts één procent.

Er zijn diverse banken ondervraagd. Uit de antwoorden kunnen we concluderen dat externe bedreigingen nog voor de meeste problemen zorgen. Maar liefst 78 procent van de banken in Nederland heeft hiermee te maken gehad. Bijna de helft werd in problemen gebracht door een bepaalde actie van binnenuit.

Wat hooguit voor de meeste problemen zorgt, zowel intern als extern, zijn virussen en wormen. Pharming en phishing maakte 51 procent deel uit van externe bedreigingen die tot een inbreuk leidden. Spyware en malware is goed voor 48 procent. Wat ook opvalt, is dat bij de interne bedreigingen maar liefst 28 procent neer wordt gezet door fraude van eigen medewerkers van de bank. Wat al helemaal schaamtevol is, is dat er steeds vaker klantgegevens weglekken.

Niet alle ondervraagde bedrijven wilden een getal noemen voor hoeveel de schade van inbraken in de IT-systemen opliep. Uit de bedrijven die dit wel wilden verklaren, blijkt maar liefst 72 procent te laten weten dat de schade beneden een miljoen gebleven is. Er is door 20 procent toegegeven dat er bij hun bedrijf voor tussen de één en vijf miljoen dollar schade is opgelopen. Dit is nog niet alles. Twee procent geeft toe meer als vijf miljoen dollar schade te hebben gelopen.

De Nederlandsche Bank