Afgelopen jaar is het aantal gevallen van fraude met internetbankieren explosief gestegen. De schadepost steeg van 1,9 naar 9,8 miljoen euro. Dit liet de Nederlandse Vereniging van Banken gisteren weten.

Ruim tien miljoen mensen bankieren tegenwoordig via het internet en daarmee is dit een aantrekkelijk doelwit geworden voor criminelen. Criminelen proberen door middel van phishing persoonlijke informatie te ontfutselen waarmee vervolgens fraude kan worden gepleegd. De schade is bijna vijf maal zo hoog als vorig jaar en om hier een halt aan te roepen gaan de NVB, het KLPD en het Landelijk Parket samenwerken in de vorm van een Electronic Crimes Taskforce team.

In 2009 waren er 154 fraudegevallen met internetbankieren. Een jaar later zijn dit er maar liefst 1383. De Nederlandse Vereniging van Banken: "Omdat er tegenwoordig zoveel mensen gebruik maken van internetbankieren is het een enorm aantrekkelijk doelwit voor criminelen geworden. De opbrengsten en impact van deze vorm van criminaliteit kunnen hoog zijn en het slachtofferschap kan wijdverbreid zijn". Het samenwerkingsverband in de vorm van de Electronic Crimes Taskforce zal voorlopig een jaar duren en wordt daarna geëvalueerd.