Ericsson introduceert Spectrum Sharing voor snellere 5G-dekking

Ericsson introduceert Spectrum Sharing voor snellere 5G-dekking

Ericsson introduceert nieuwe Spectrum Sharing-software die het mogelijk maakt om zowel 4G als 5G binnen dezelfde frequentieband te ondersteunen. De functionaliteit is compatibel met alle radiosystemen van Ericsson sinds 2015, waardoor telecomoperatoren hun 5G-netwerkdekking kunnen versnellen.

Dankzij Spectrum Sharing hoeven bestaande 4G-frequenties niet langer statisch worden toegewezen aan 5G. Elke frequentieband biedt gelijktijdig en dynamisch ondersteuning aan zowel 4G als 5G, zonder een negatieve impact op 4G-prestaties. Ericsson baseert zich voor deze oplossing op de recent aangenomen 3GPP Rel 15-standaard, zodat alles conform de vastgelegde afspraken gebeurt.

De nieuwe functionaliteit kan op afstand worden geïnstalleerd op alle Ericsson Radio System-zenders die sinds 2015 werden geïnstalleerd. Met deze mogelijkheid kunnen operatoren nationale 5G-dekking bieden met een veel flexibelere strategie voor de migratie van het spectrum, waardoor de netwerkdekking wordt versneld.


Lees dit: De toekomst van 5G: hoe ver staan we vandaag?


De eerste 5G-netwerken zullen nog niet het volledige potentieel van 5G ontsluiten. Ze doen nog beroep op de bestaande 4G-infrastructuur, maar bieden betere prestaties dankzij verbeterde een nieuwe air interface, zeg maar de communicatielink tussen mobiele apparaten en de basisstations van een mobiel netwerk.

De voornaamste verbetering van deze eerste 5G-implementaties is een vergroting van de bandbreedte om te beantwoorden aan het stijgend aantal geconnecteerde apparaten en het toenemend verbruik. Om 5G volledig te benutten is een nieuw NextGen Core-netwerk nodig, met technologieën zoals software-defined networking, network slicing en virtualisatie.. Dat zal nog enkele jaren op zich laten wachten.