2min

Tags in dit artikel

, , ,

De NDIX en internet service provider BIT realiseren samen met de gemeente Ede en de Provincie Gelderland een officiële digitale marktplaats in Ede. De digitale marktplaats is een voorziening voor online diensten.

Als ondernemers zich vestigen in een stad met een digitale marktplaats kunnen zij relatief goedkoop gebruik maken van digitale diensten, zoals onder andere remote werkplekbeheer en online boekhouden, maar ook internet en telefonie.

De marktplaats in Ede wordt via het netwerk van de NDIX gekoppeld aan marktplaatsen in andere steden. Hierdoor ontstaat één groot, snel netwerk van digitale marktplaatsen in Nederland en Duitsland, waardoor aangesloten bedrijven onbeperkt met elkaar kunnen communiceren zonder hiervoor extra kosten te maken.

De koppeling met het NDIX-netwerk maakt het voor BIT-klanten en andere ondernemers mogelijk hun diensten gemakkelijk op meerdere plaatsen tegelijkertijd aan te bieden. Bedrijven in andere steden met een digitale marktplaats profiteren op hun beurt doordat ze deze diensten voordelig kunnen afnemen. Daarnaast kunnen alle op het netwerk aangesloten bedrijven en instellingen via virtuele LAN’s direct gegevens uitwisselen en onderling de eigen vestigingen koppelen. Met name voor het midden- en kleinbedrijf zal de aanwezigheid van zo’n marktplaats een steeds grotere rol spelen bij de keuze van de vestigingsplaats van hun onderneming.

Ook onderwijs- en zorginstellingen hebben baat bij aansluiting bij de digitale marktplaats. Onderwijsinstellingen die online learning inzetten kunnen via het netwerk eenvoudig lesstof elektronisch aanbieden. Ook zorginstellingen kunnen de communicatie op afstand tussen artsen verbeteren bij onder andere het stellen van diagnoses. Röntgenfoto’s kunnen via het netwerk bijvoorbeeld snel uitgewisseld worden.

Via een glasvezelverbinding wordt de marktplaats in Ede gekoppeld aan de recent geopende marktplaats in Arnhem. Arnhem is in Nederland al verbonden met de marktplaatsen van Enschede, Almelo, Hengelo, Den Bosch, Arnhem, Deventer, Zwolle, Hardenberg en Doetinchem en in Duitsland aan de locaties Emsdetten, Münster en Steinfurt.

Jeroen van de Lagemaat, directeur van de NDIX: “Met de NDIX-locatie bij BIT in Ede wordt het aanbod en de kwaliteit van de dienstverlening in Ede sterk verbeterd. Daarbij zorgt de NDIX er tevens voor dat ook dienstverlening van en naar andere steden zonder aanvullende kosten mogelijk is.”

Met de realisatie van deze digitale marktplaats voor Ede onderschrijft BIT de neutrale status van zijn datacenter. "Klanten die hun apparatuur onderbrengen in het datacenter van BIT zijn niet verplicht ook diensten af te nemen van BIT", zegt Michel van Osenbruggen, directeur van BIT. "Wij maken het met deze stap juist mogelijk voor onze partners hun markt uit te breiden en diensten aan te bieden aan andere bedrijven die zijn aangesloten op het NDIX-netwerk."