In Nederland was er afgelopen jaar veel heisa rond een aantal USB sticks met militaire data die door defensiepersoneel verloren waren, maar dat lijkt niets in vergelijking met de 1.137 laptops die het U.S. Commerce Department sinds 2001 verloren is.

De meeste laptops die kwijtraakten of gestolen werden bevatten geen gevoelige informatie, maar toch zijn er nog 249 apparaten die wel persoonsgegevens bevatten. Het Commerce Department is onderverdeeld in verschillende agentschappen, die gezamenlijk ongeveer 30.000 laptops gebruiken.

Zo verloor het agentschap The Census Bureau 672 laptops. Het bureau is verantwoordelijk voor het opstellen van de gegevens over de inwoners van Amerika. Het bureau gebruikt de laptops voornamelijk voor het veldwerk en op de laptops zijn staan op ieder moment gegevens van ongeveer 100 huishoudens. Het bureau werkt veel met inhuurkrachten, maar die hebben geen toegang tot de gegevens. Groter probleem vormen de vijftien handheldcomputers die ook kwijt zijn, waarmee gegevens worden verzameld. Het bureau moet daardoor 588 huishoudens informeren over het verlies van de apparaten, alhoewel het risico op misbruik door de strenge beveiliging minimaal is.

The National Oceanic and Atmospheric Administration, dat ook onder the Commerce Department valt is 325 laptops kwijt, waaronder drie met persoonsgegevens. Zo werd er tijdens een brand in één van de kantoren een laptop gestolen met daarop het adres, geboortedatum en sofinummer van 146 medewerkers. De laptop werd in juni dit jaar teruggevonden en twee tieners werden gearresteerd.
Carlos M. Gutierrez, hoofd van the Commerce Department heeft laten weten dat de regels rond het gebruik van laptops verscherpt zullen worden en dat alle gegevens op de huidige laptops dubbel beveiligd zullen worden.

Lees meer