Bedrijven verliezen veel meer laptops dan ze bekendmaken, zo blijkt uit een nieuw onderzoek dat gepubliceerd werd op maandag.

Volgens het onderzoek uitgevoerd onder 106 grote Amerikaanse luchthavens en 800 zakelijke reizigers door Dell en het Ponemon-instituut raken per week 12.000 laptops verloren op luchthavens. Slechts dertig procent van alle reizigers vindt de laptop later nog terug en vijftig procent vertelde dat de laptop gevoelige inhoud bevatte.

Het rapport geeft een heel ander beeld weer dan instellingen die informatie over verloren laptops verzamelen. Op bijvoorbeeld Attrition.org zijn slechts enkele bedrijven actief en worden veel minder verloren laptops gerapporteerd. Veel werknemers schamen zich ervoor dat zij een laptop hebben verloren, en durven het dus niet aan te geven, menen experts.

"Het is verbazingwekkend om te zien dat er jaarlijks 600.000 laptops verloren gaan in de luchthavens van de Verenigde Staten, vele bevatten ook nog eens gevoelige informatie waar bedrijven rekening mee moeten houden," aldus Larry Ponemon, voorzitter en oprichter van het Ponemon-instituut. "IT-afdelingen moeten stappen die ze nemen om mobiele professionals, de laptops die zij dragen en de data die opgeslagen is op de laptops te beschermen, herevalueren."

Dell gebruikte het rapport om zijn nieuwe dienst Dell ProSupport Mobility Service, een dienst tegen dataverlies die helpt om laptops en data te beschermen, extra kracht bij te zetten.

Het onderzoek maakt verder duidelijk dat de meeste laptops verloren worden bij beveiligingscontrolepunten in de vertrekhal, waar het eenvoudig is om dingen te vergeten. Meer dan 70 procent van de reizigers zegt zich dan gehaast te voelen om de vlucht te halen, en 69 procent zegt dat ze te veel bij hebben.

Verder gaf 65 procent van alle deelnemers toe niet de juiste stappen te ondernemen om gevoelige data voldoende te beschermen tegen verlies. 42 procent zegt nooit back-ups uit te voeren en minder dan 20 procent van de ondervraagden claimde encryptie te gebruiken op de volledige harde schijf of belangrijke bestanden.

Tevens bleek ook uit het onderzoek dat slechts een procent toegaf een laptop in het verleden te hebben verloren, terwijl 84 procent een persoon kende die er wel een verloren was.