"Alleen een idioot koopt YouTube", liet investeerder Mark Cuban afgelopen maand nog weten. Volgens Cuban loopt YouTube risico aangeklaagd te worden door copyrighthouders van filmpjes die op de YouTube staan. Nu blijkt dat Cuban geen onzin heeft verteld, want een aantal mediabedrijven zijn gezamenlijk aan het onderzoeken of er juridische stappen ondernomen kunnen worden tegen YouTube.

Het nieuws dat door The Wall Street Journal is gepubliceerd is slecht nieuws voor Google. Het bedrijf lijfde afgelopen week YouTube voor 1,6 miljard dollar in en kijkt nu mogelijk tegen een rechtszaak aan. Een aantal bedrijven, waaronder News Corp., NBC Universal en Viacom zien met lede ogen aan hoe filmpjes waar zij het copyright op hebben gratis kunnen worden bekeken op YouTube.

Zo denkt Viacom dat er de filmpjes waar zij rechten op heeft ongeveer 80.000 keer per dag worden bekeken op YouTube. Het gaat dan om filmpjes van MTV en Nickelodeon. De bedrijven hebben berekend dat de schade voor hen oploopt tot in de miljarden dollars en YouTube zou per filmpje waar copyright op rust ongeveer 150.000 dollar moet betalen om de schade te compenseren.

Overigens is het heel goed mogelijk dat YouTube onder een rechtszaak uit weet te komen door een schikking te treffen, of de mediabedrijven te laten delen in de reclameopbrengsten. De verschillende bedrijven zijn daarover nog in onderhandeling met YouTube, maar met het onderzoek naar juridische stappen hopen de bedrijven YouTube verder onder druk te kunnen zetten, aldus The Wallstreet Journal. Het is overigens niet duidelijk wat de rol van Google zal worden in de onderhandeling met de mediabedrijven.