2min

Volgens zoekgigant Google, eigenaar van YouTube, bedreigt de rechtszaak ter waarde van 1 miljard dollar tegen zijn videosharingwebsite de vrijheid van het internet.

YouTube werd aangeklaagd door Viacom, die claimt dat er op de videowebsite meer dan honderdvijftigduizend filmpjes staan die er niet op horen te staan. Hier gaat het voornamelijk om filmpjes van bijvoorbeeld South Park, SpongeBob SquarePants en MTV Unplugged. Ook de film ‘An Inconvenient Truth’, die op YouTube maar liefst 1,5 miljard keer bekeken is, behoort tot deze categorie. De aanklacht luidt dat Google zich onvoldoende inspant om auteursrechtelijk beschermde video’s van zijn website te weren.

Advocaten van Google echter stellen dat deze aanklacht een bedreiging is voor de manier waarop honderden miljoenen mensen wereldwijd legitiem informatie uitwisselen. Verder stelt het juristenleger van Google dat het voldoet aan de eisen van de Digital Millenium Copyright Act (DMCA), die in 1998 werd aangenomen, en dat het correct op eventuele overtredingen gereageerd heeft. Ook introduceerde Google na de aanklacht een anti-piraterij-tool die op auteursrechtelijk beschermd materiaal controleert. Ondanks dat blijft Viacom van mening dat Google noch aan de eisen van de DMCA voldoet noch voldoende doet om overtredingen op deze wet tegen te gaan.

Viacom eist daarnaast een schadevergoeding voor het onbevoegd bekijken van haar programma’s en stelt dat het aantal van meer dan honderdvijftigduizend slechts een fractie vormt van het totale aanbod van auteursrechtelijk beschermd materiaal op YouTube. "De beschikbaarheid op de YouTube-website van een behoorlijke bibliotheek van auteursrechtelijk beschermd materiaal van ons en van anderen vormt de hoeksteen van het bedrijfsmodel van Google.", zo stelt Viacom.

Aanvankelijk startte Viacom de gerechtelijke procedure een jaar geleden, maar afgelopen maand diende het bedrijf nog een aangepaste versie van de aanklacht in. Viacom claimt niet alleen voor haar eigen belang te gaan, maar ook voor het belang van anderen die hun ateursrechtelijk beschermde video’s op de website zien verschijnen, zo verklaarde eerder deze maand voorzitter Sumner Redstone aan de Dow Jones. "We kunnen geen enkele vorm van piraterij tolereren, door niemand niet, dus ook niet door YouTube. Zij kunnen niet vrijuit gaan als ze onze producten stelen.", zo besluit de voorzitter zijn pleidooi.

Google is niet van plan om een eventueel schikkingsvoorstel aan te nemen. De zoekgigant geeft aan deze zaak alleen in de rechtszaal uit te willen vechten. "We gaan desnoods helemaal door naar het Hooggerechtshof", aldus David Eun van Google.