1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De één miljard dollar rechtszaak tussen YouTube en Viacom is eindelijk opgelost. YouTube is hierbij de winnende partij geworden. Viacom klaagde YouTube in 2007 aan en beschuldigde YouTube ervan dat ze opzettelijk copyrights schonden omdat er zo’n 160.000 clips van Viacom zonder toestemming op Youtube zouden staan.

In een verklaring op de bedrijfsblog zegt YouTube het volgende: "De rechtbank keurde onze motie goed voor een summier oordeel in de rechtszaak. Dit betekend dat de rechtbank heeft besloten dat YouTube beschermd is door de DMCA (Digital Millenium Copyright Act) tegen claims van schending van copyrights." De afgelopen maanden hebben we nog best wat interessante dingen gezien in de zaak tussen YouTube en Viacom. Bijvoorbeeld, Viacom kwam met gedetailleerde communicatie tussen stafmedewerkers van Google en YouTube waaruit soms naar voren kwam dat deze niet veel gaven om inhoud met copyright. Ondertussen beschuldigde YouTube Viacom ervan dat ze geheime programma’s zouden schrijven die inhoudt op YouTube plaatst waardoor YouTube onmogelijk de copyright regels kan toepassen.

YouTube zegt ook dat dit niet alleen een overwinning is voor zichzelf maar ook voor de miljarden mensen die het web gebruiken om te communiceren en te delen. Natuurlijk zou Viacom ook in hoger beroep kunnen gaan en dan zou de zaak nog een paar jaar door kunnen gaan.