2min

De Zweedse leverancier van mobiele netwerktechnologie Ericsson en de leverancier van netwerk-, cloud- en beveiligingstoepassingen Juniper Networks hebben hun gezamenlijke portfolio een update gegeven. Het betreft vooral belangrijke updates voor de integratie met de nieuwste mobiele technologie 5G.

Volgens beide bedrijven, die de aankondiging doen aan de vooravond van het Mobile World Congress 2019 dat volgende week weer in Barcelona plaatsvindt, zijn de nu gepresenteerde verbeteringen met name gericht op de 5G-netwerkoverdracht en de beveiliging van deze netwerken. Hierdoor moet de complexiteit van deze netwerken minder worden, valt automatisering toe te passen en kunnen operators deze netwerken straks veel eenvoudiger beheren.

Automatisering met behulp van Dynamic Orchestration

Een eerste concrete update binnen bovenstaand kader is dat de NorthStar SDN-controller van Juniper Networks nu volledig integreert met de Dynamic Orchestration-software van de Zweedse fabrikant. Hierdoor biedt controller naadloze grip, van de locatie van radiocellen tot de kern van het pakketnetwerk, met inbegrip van de datacenter-gateway.

Operators kunnen zo allerlei connectiviteitsdiensten binnen het overdrachtsdomein automatiseren en integreren tot één integrale network slice. De Wide Area Network Orchestrator (WANO) van Ericsson fungeert daarbij als hiërarchische SDN-controller die de configuratie van connectiviteitsdiensten voor zijn rekening neemt.

Bovendien zorgt de toevoeging van orchestration van de netwerkoverdracht aan de Ericsson ervoor dat de network slice over gegarandeerde bandbreedte kan beschikken. Gebruikers kunnen daarnaast key performance indicators zoals de latency raadplegen. Verder maakt de nu geboden oplossing ook verdere verbeteringen mogelijk voor operators die de MX-routers van Juniper Networks inzetten, aldus beide leveranciers.

Beveiligingsintegratie voor RAN-apparatuur, routers en gateways

Een andere nu doorgevoerde update betreft de beveiliging van mobiele netwerken. Het portfolio van Juniper Networks is nu verder zijn geïntegreerd met de Radio Access Network (RAN)-oplossingen van Ericsson.  Naast de onlangs geïntroduceerde 5G High Layer vRAN is de Ericsson-beveiligingsfunctionaliteit nu aangevuld met de SRX- en vSRX gateway series van de netwerkspecialist. Dit biedt operators met Ericsson-appratuur IPSec-beveiliging die de netwerkbeveiliging kracht bijzet en naar alle delen van het netwerk uitbreidt.

Verder worden ook de router-producten uit de PTX-, MX- en SRX-reeks van Juniper Networks zullen daarnaast worden geïntegreerd met Ericsson Security Manager. Deze oplossing verzorgt onder meer geautomatiseerde optimalisatie van de netwerkbeveiliging en dwingen tevens hiermee beveiligingsregels af. Op deze manier wordt het voor operators dan mogelijk om in korte tijd hun netwerk up-and-ready uit te rollen en in gebruik te nemen.