Voor de derde keer op rij is de Banking & Finance ICT Innovation Award uitgereikt. De prijs voor Nederland werd toegekend aan iDEAL op grond van ‘werkelijk vernieuwende introducties in de financiële wereld met reeds bewezen waarde in de markt’. De jury vooral voor iDeal, vanwege het open en innovatieve karakter van het project.

Op het jaarlijkse Banking & Finance Grand Gala, dat afgelopen vrijdagavond 17 november plaatsvond in Belgie is iDeal door de jury als winnaar gekozen.

Het oordeel van de jury over iDeal: ‘iDeal heeft een nieuwe standaard voor betalen op internet bedacht. Klanten van de deelnemende banken kunnen met iDeal hun online aankopen betalen via hun eigen bank. De basis bestaat uit een idioom waar elke deelnemende bank zijn internetbankier pagina’s aan kan hangen. Het systeem is in principe virtueel en draait bij de deelnemende banken deels een eigen server. Nieuwe hardware of applicaties waren echter niet nodig bij de ontwikkeling en het draaiend houden van de oplossing. Een pluspunt, volgens de jury. Het systeem is daardoor schaalbaar, iDeal begon ooit met vier labels, maar inmiddels doen meer banken passief en actief mee. Of, een frisse blik op bestaande buildingblocks, eenvoudig in opzet en dus een sterk concept. Een andere belangrijke pre is dat bij de ontwikkeling van iDeal sterk is geredeneerd vanuit de consument. De oplossing zorgt voor gemak – de consument is immers al bekend met het internetbankieren bij zijn eigen bank – en vertrouwen. De consument bankiert bij zijn eigen bank, met bekende interface.

Voor de retailers en de banken is iDeal ook van toegevoegde waarde. De positieve maatschappelijke impact van iDeal – kijk ook naar de hoeveelheid transacties (2,6 miljoen in het eerste jaar) – is groot. Maar vooral omdat iDeal een vorm van open innovatie is –verschillende financiële partijen participeren in dit project – is iDeal volgens de jury de winnaar.’