2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Currence, het bedrijf achter iDeal, wil dit systeem gaan aanpassen zodat het ook aan de Europese eisen voor betaaldiensten voldoet. Hiermee wil het bedrijf het succes dus niet enkel binnen Nederland houden maar geheel Europa mee laten genieten van dit systeem.

iDeal is onderhand een betaalsysteem geworden dat in korte tijd zeer veel nieuwe aanhangers heeft gekregen. Het aantal maal dat betaald is met het systeem is in het jaar 2007 al met 238 procent gestegen ten opzichte van het jaar 2006. Met het systeem is bijna even vaak betaald als er inwoners in Nederland zijn. In dit jaar worden er gemiddeld twee miljoen aankopen gedaan met het systeem, een simpel rekensommetje wijst uit dat er dan in dit jaar wederom een flinke stijging verwacht kan worden van de betalingen.

Vandaag de dag biedt maar liefst de driekwart van het totaal aantal webshops iDeal als betaalmethode aan. De werking van iDeal is zo simpel dat de gebruiker betaalt via haar eigen vertrouwde betaalomgeving van de bank, vervolgens de webshop een seintje krijgt dat er betaald is en deze zo de gekochte producten kan versturen zonder dat hij bang hoeft te zijn dat de betaling niet aankomt. Currence geeft aan dat dit systeem vertrouwen wekt bij de consument die nogal huiverig is om online betalingen uit te voeren. Volgens het bedrijf is het namelijk zo dat de eigen betaalomgeving van de bank voor de consument wel vertrouwd genoeg is om ook daadwerkelijk de betalingen uit te voeren. Inmiddels geven de cijfers aan dat ongeveer dertig tot veertig procent van de online betalingen in Nederland met iDeal uitgevoerd worden. Op de tweede plaats staat de creditcard met een percentage van twaalf procent.

De bedoeling van de ontwikkelaar van iDeal is om het systeem nu zo te gaan veranderen dat het een uitbreiding kan worden op de standaard die nu geldt voor betalingen in geheel Europa, de Singe Euro Payments Area genoemd. De huidige bankrekeningnummers zullen hierdoor ook verdwijnen en veranderen in de Europese standaard, het IBAN-nummer genoemd. Dit om ervoor te zorgen dat het nummer door geheel Europa ook daadwerkelijk eenvoudig gebruikt kan worden. Het IBAN-nummer is op dit moment al in gebruik voor internationale betalingen. Wanneer de standaard ook daadwerkelijk ontwikkeld is, hebben alle Europese banken de mogelijkheid om zich aan te sluiten bij iDeal. Wanneer dit gebeurd is, kan men relatief eenvoudig via iDeal ook in het buitenland betalingen verrichten.

Net als Currence zijn eigen standaard in wil voeren voor geheel Europa, is het ook zo dat in andere landen nog andere bedrijven zitten die ook graag deze standaard in zouden willen voeren. Currence heeft wel een voorsprong in deze strijd, zij is namelijk de enige die daadwerkelijk de klanten via hun eigen vertrouwde betaalomgeving laat afrekenen.