2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Nederlandse banken zijn op zoek naar een standaard betaalmiddel voor internet. Het nog niet zo oude iDEAL is een zeer snel betaalmiddel, en is nu overgedragen aan Currence. Dit bedrijf is de exploitant van betaalmiddelen zoals ChipKnip en Pin. iDEAL stond eerst in het eigendomsrecht van ING/Postbank, Rabobank en ABN Amro. Nu kunnen alle banken in Nederland het betaalsysteem gaan gebruiken.

Met iDEAL kunnen consumenten vertrouwd, veilig en gemakkelijk aankopen afrekenen via het internet. Er kan als internetbankierder direct gebruik worden gemaakt van iDEAL, zonder dat de consument er zich voor moet aanmelden. Met iDEAL worden betalingen via internet vele malen sneller overgemaakt op de rekening van de leverancier. Hierdoor kunnen producten eerder bij de consument afgeleverd worden.

Nadat Fortis iDEAL in gebruik heeft genomen, heeft de SNS Bank plannen om voor het eind van dit jaar nog over te stappen van hun oude betaalsysteem Bill naar iDEAL.

"Ook andere banken zoals Friesland Bank en Van Lanschot Bankiers hebben interesse getoond", aldus woordvoerder Bob Goulooze van Currence. "Daarmee hebben we al zo’n 95 procent van de Nederlandse bankenmarkt te pakken." Overige banken kunnen een licentie voor het gebruik van iDEAL aanvragen bij Currence. De banken betalen jaarlijks abonnementskosten voor het betaalsysteem aan Currence.

In Nederland zijn er op dit moment ongeveer 3000 webwinkels welke betalingen via iDEAL accepteren. Volgens Goulooze kan dit aantal hard gaan stijgen, nu alle banken gebruik kunnen gaan maken van iDEAL. Eenvijfde van alle internetbetalingen in Nederland verlopen via iDEAL. Currence hoopt dat er over twee jaar de helft van de internetbetalingen in ons land via iDEAL verlopen.