1 min

Microsoft is in verlegenheid gebracht, nu een weblogger bekend heeft gemaakt dat hij geld van het bedrijf aangeboden heeft gekregen om een paar artikelen op Wikipedia wat inhoudelijk te wijzigen.

Het gaat om de artikelen waarin over de twee bekende opensource formaten OpenXML en Open Document Format gesproken wordt. Open Document Format, ook wel ODF genoemt, wordt door onder andere OpenOffice gebruikt en bedrijven als Sun, Novell en IBM werken mee aan de ontwikkeling hiervan. Microsoft geeft echter de voorkeur aan haar eigen formaat, OpenXML.

Microsoft heeft toegegeven dat ze de weblogger inderdaad willen betalen voor het aanpassen van de teksten. Dit doen ze omdat ze niet willen dat de ‘onjuistheden’ die op Wikipedia staan er ook in blijven. Volgens Microsoft heeft IBM namelijk met de tekst gerommeld en daarom moeten de fouten gecorrigeerd worden.

Weblogger Rick Jelliffe, de man die Microsoft benaderd heeft, overweegt het aanbod aan te nemen. Hij zal dan alleen feitelijke onjuistheden weghalen en Microsoft krijgt van tevoren geen inzage in wat hij allemaal gaat corrigeren. Jelliffe is een persoon die gespecialiseerd is in automatisering en zich al enige jaren bezig houdt met open standaarden.