BitTorrent lanceert legale downloadservice

Het internetbedrijf BitTorrent heeft afgelopen weekend haar nieuwe legale downloadservice voor films en televisieserie’s gelanceerd. Het bedrijf heeft daarvoor deals gesloten met diverse filmmaatschappijen en dat is bijzonder, want nog niet heel lang geleden was BitTorrent nog de schrik van de muziek- en filmmaatschappijen.

BitTorrent Entertainment Network, kortweg BEN, gaat films aanbieden van 20th Century Fox News Corp, Warner Bros. Home Entertainment, Lionsgate Entertainment, Metro-Goldwyn-Mayer, Paramount Pictures en MTV Networks.
Alhoewel BitTorrent dus de steun heeft van grote filmmaatschappijen, stapt het bedrijf in een vrij druk bezette markt, waar onder andere Apple, Amazon.com en Wal-Mart al een start hebben gemaakt.

BitTorrent lanceert legale downloadservice

Wat heeft een dienst als BEN dan nog toe te voegen aan de overbezette markt zal menigeen zich afvragen. Als het aan BitTorrents president Ashwin Navin ligt genoeg, want zijn bedrijf heeft twee manieren waarop het BEN wil onderscheiden van de rest van de diensten op de markt.
Zo zal de dienst in eerste instantie alleen films en televisieshows aanbieden, maar in de toekomst komen daar ook muziek, videoclips en games bij.

Het tweede punt is dat BEN niet een dienst gaat worden waar vanaf één kant producten worden aangeboden, maar gebruikers ook zelf producten kunnen aanbieden. BitTorrent hoopt dan ook dat er een levendige community zal gaan onstaan rond de site en dat onafhankelijke filmmakers de dienst als platform voor nieuw talent gaan zien.
Films die door gebruikers geplaatst worden zijn gratis te bekijken, voor nieuwe films van de maatschappijen moet 3,99 dollar neergeteld worden, terwijl oudere films 2,99 dollar gaan kosten. Televisieshows wisselen voor 1,99 dollar van eigenaar.

Alhoewel BitTorrent dus tijdenlang de grote vijand is geweest voor filmmaatschappijen, hebben diezelfde filmmaatschappijen genoeg redenen om nu in BEN te stappen. Zo heeft BitTorrent momenteel meer dan 135 miljoen gebruikers en de service is erg snel. De vernieuwde site komt vandaag online, maar is op het moment van schrijven nog niet bereikbaar. Zodra de site wel online is, is er op bittorent.com meer te lezen over de dienst.

Bron:Reuters