BitTorrent is niet blij met Netflix’ uitspraken met betrekking tot piraterij. Het bedrijf verklaart in een statement dat de claim over een relatie tussen het BitTorrentverkeer en de lancering van Netflix niet klopt.

Afgelopen week vertelde Netflix’ CEO Ted Sarandos in een televisie-interview dat het bedrijf de strijd aangaat met piraterij. Als bewijs haalde hij het verkeer van BitTorrent aan, dat volgens de topman lokaal zakt wanneer Netflix in die regio haar diensten lanceert.

BitTorrent werkt hard om het piraterij-imago van zich af te schudden en wordt dan ook niet vrolijk van Netflix’ uitspraak. BitTorrent staat overigens wel achter de overtuiging dat een goed aanbod van content piraterij tegengaat, maar niet alle argumenten vallen in de smaak. "We willen een momentje nemen om twee punten verbeteren," schrijft BitTorrent. "Allereerst het vermeende synoniem van de woorden BitTorrent en piraterij. Ten tweede de aaname dat het verkeer van BitTorrent daalt als Netflix nieuwe markten betreedt. Geen van beide statements is waar."

De daling in het verkeer is volgens BitTorrent het gevolg van een microtransactie-protocol dat in 2009 werd geïntroduceerd. Dit protocol verlaagt het BitTorrentverkeer tijdens piekuren op het internet, om andere applicaties zoals Netflix voorrang te geven. "Hiermee hebben we de ISP’s veel geld en hoofdpijn bespaard," vertelt BitTorrent. "Dit deden we ten koste van onszelf, omdat dat het juiste was om te doen voor het internet en de mensen die erop vertrouwen."

Een kritische noot van de redactie hierbij, is dat Netflix spreekt over minder verkeer in de markten waar het de diensten lanceert, het microtransactiesysteem van BitTorrent is wereldwijd uitgerold. Dat protocol heeft dus al langer invloed op markten waar Netflix destijds nog niet gelanceerd was. Het kan dus ook zo zijn dat beide invloed hebben op het verkeer.