Intel heeft een nieuwe GPU gelanceerd die geoptimaliseerd is voor high-performance computing  (HPC)- en kunstmatige intelligentie (AI)-workloads. Daarnaast heeft het bedrijf zijn oneAPI-initiatief aangekondigd, waarmee een eenvoudiger programmeermodel voor de ontwikkeling van HPC- en AI-applicaties die op iedere architectuur kunnen draaien geboden wordt.

De nieuwe GPU draagt de naam Ponte Vecchio, schrijft Silicon Angle. De GPU is gebouwd op de Xe-architectuur van Intel, aan de hand van het meest geavanceerde 7 nanometer-procédé. De GPU is zoals gezegd specifiek voor HPC- en AI training-workloads ontworpen.

De Ponte Vecchio is de eerste GPU van Intel met de nieuwe Foveros 3D packaging-technologie. Die technologie maakt het mogelijk om verschillende soorten chips te combineren, waardoor het mogelijk is om componenten samen te voegen om zeer gespecialiseerde processors te maken.

Ponte Vecchio gaat daar waarschijnlijk ook voor gebruikt worden, aangezien het ontworpen is om samen te werken met de oudere Xeon Scalable CPU’s van Intel. Die chips hebben ingebouwde AI acceleration om de grote hoeveelheden data die HPC-workloads genereren te analyseren.

OneAPI-initiatief

Intel kondigde verder het oneAPI-initiatief aan, dat bestaat uit een open specificatie voor het schrijven van HPC- en AI-gebaseerde applicaties die op dezelfde wijze op iedere computing-architectuur kunnen draaien. Dat kunnen bijvoorbeeld GPU’s, CPU’s en gate arrays zijn.

Het schrijven van dergelijke heterogene applicaties is volgens Intel belangrijk bij HPC en AI, omdat dergelijke workloads efficiënter kunnen draaien door de voordelen van verschillende architecturen in te zetten.

OneAPI bestaat uit een directe programmeertaal, power application programming interfaces en een low-level hardware interace. Daarnaast is er een speciaal softwarepakket ontworpen voor oneAPI dat uit verschillende compilers, libraries en analyzers bestaat.

Concurreren met Nvidia

Intel lijkt met de aankondigingen zijn pijlen nog verder op GPU-marktleider Nvidia te richten. GPU’s van Nvidia worden namelijk veel gebruikt om AI-modellen te trainen en te deployen. Om beter met Nvidia te kunnen concurreren, bracht Intel vorige week ook al drie nieuwe chips uit.

Van die drie gaat de NNP-T1000 neural network processor waarschijnlijk voor de meeste concurrentie voor Nvidia zorgen. De NNP-T1000 is een geïntegreerd circuit geoptimaliseerd voor het trainen van AI-modellen met datamonsters.

De NNP-T1000 kan hiervoor 119 triljoen operaties per seconde uitvoeren. De chip wordt verkocht als onderdeel van accelerator-kaarten die in servers van enterprises geplaatst kunnen worden.