VMware en Nokia breiden hun samenwerking uit, om de interoperabiliteit tussen het Telco Cloud-platform van VMware en de software-applicaties van Nokia te versterken. Daardoor wordt het eenvoudiger voor service providers om de gevirtualiseerde en gecontaineriseerde netwerkfuncties op de cloudinfrastructuur van VMware te draaien.

Met de verder uitgebreide samenwerking leveren VMware en Nokia betere ondersteuning voor service providers die in een multicloud-omgeving werken, en hun netwerk- en IT-omgevingen aan private enterprise clouds, edge clouds en public clouds willen hangen.

Concreet worden de virtual network functions (VNF’s) en de containerised network functions (CNF’s) van Nokia op het Telco Cloud-platform gedraaid, schrijft SDX Central. Daarmee worden applicatiemigratie, workload balancing en disaster recovery in datacentra en clouds ondersteund.

De interoperabiliteitstesten moeten bovendien eerder werk van de twee bedrijven verbeteren. Eerder werden bijvoorbeeld al andere Nokia-applicaties op de Telco Cloud en het HCX application mobility platform van VMware gedraaid.

vCloud NFV-platform

Nokia heeft eerder ook al een on-site lab geïnstalleerd, speciaal voor de technische certificering van zijn VNF’s en software-applicaties op het vCloud NFV-platform van VMware. Dit lab moet een gestroomlijndere aanpak bieden voor het testen van de prestaties van VNF’s van providers en applicaties die in VMware-omgevingen draaien.

Nokia heeft inmiddels ook al een aantal applicaties met certificeringen. Het gaat om Cloudband Application Manager, Smart Plan Suite, virtual IP multimedia subsystem (IMS), virtual packet core (VPC) en session border controller (SBC).

Ondersteuning 5G-ambities

De nu uitgebreide samenwerking zorgt ook voor betere 5G-ondersteuning, waar VMware steeds meer mee bezig is. De Telco Cloud en 5G representeren volgens het bedrijf “een goede kans om te participeren in een gigantische markt”.

Eerder dit jaar werd ook al duidelijk dat VMware zich meer richt op deze markt, toen het een vijfjarige samenwerking met Ericsson sloot. Met die samenwerking moeten de twee bedrijven betere diensten voor netwerkvirtualisatie aan operators bieden. Daardoor moeten operators de uitrol van diensten sneller kunnen realiseren.

De partnership omvat onder meer technische samenwerkingen en interoperabiliteitstesten tussen het portfolio rondom VNF’s, billing en charging, automation en orkestratie-oplossingen van Ericsson, en het vCloud NFV-platform.