Funda gaat Jaap.nl aanklagen, dit omdat Jaap, aldus Funda dingen gewoon overneemt naar haar eigen website. Tot overmaat van ramp kopieert ze de informatie ook nog fout.

Funda heeft allereerst een brief gestuurd naar de leden, waarin ze het volgende zei: "Jaap.nl heeft uw aanbod naar zijn eigen website gekopieerd. Volgens de huidige wetgeving maakt Jaap.nl inbreuk op uw auteursrecht. Wist u dat?"

"Er is onwetendheid bij de makelaars op het vlak van de auteursrechten," zegt Jeroen Wilhelm van Funda. "In een peiling die bij de brief zat, gaf 99 procent van dat ze het vervelend vindt dat Jaap.nl ongevraagd objectgegevens overneemt. Bij rechtszaken tegen Jaap.nl spelen wij geen rol. De makelaarskantoren moeten dat echt zelf doen."

De Meeùs groep heeft ook grote bezwaren tegen Jaap.nl: "Daar hebben wij meer moeite mee dan het ongevraagd ophalen van de informatie van onze site," verklaart Maarten Stubbé, directeur marketing van Meeùs. "Door die fouten wordt de consument gedupeerd. Als een huis al verkocht is of de gegevens zijn gewijzigd en het staat niet goed op Jaap.nl, dan hebben wij daar als kantoor erg veel last van."

Bob Kuijs – van Jaap.nl – reageert alleen op het feit dat de informatie foutief aangeboden wordt: "Het is waardeloos als dat gebeurt. Zo’n makelaar moet ons gelijk bellen of nog beter ons een xml-koppeling geven, dan staan altijd de goede gegevens op de site."

De baas van Jaap.nl is ontstemt over de gebeurtenissen, en vind dat de rechter maar moet beslissen: "Dat is helemaal hun werk niet. Het is aan de rechter om te oordelen of iets niet mag en niet Funda. In het arrest van Zoekallehuizen.nl staat dat er overgenomen mag worden van andere websites. Ik heb er vertrouwen in dat een rechtszaak tegen ons goed zal aflopen. Deze vooruitgang valt niet te stoppen."