2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Nintendo mag dan wel een acht keer lagere omzet hebben dan Sony en Matsushita, maar de fabrikant van de Wii en de DS lite heeft zich qua marktkapitalisatie wel tussen deze twee bedrijven weten te scharen. Gisteren was het bedrijf zelfs heel even meer waard dan haar grote concurrent Sony.

De marktkapitalisatie, oftewel de total beurswaarde van een bedrijf is afhankelijk van de aandelenkoers. Gisterenmorgen behaalde het aandeel Nintendo een recordhoogte van 46,350 yen. Vermenigvuldigd tegen het aantal uitstaande aandelen, kwam de beurswaarde uit op 6,57 triljoen, oftewel 53 miljard dollar. Daarmee was Nintendo heel even meer waard dan haar naaste concurrent Sony en stond het eveneens in de toptien van meest waardevolle Japanse bedrijven.

Later in de middag sloot het aandeel uiteindelijk weer wat lager, waardoor Nintendo genoegen moest nemen met een plekje achter Sony. Analisten zien in het moment echter het bewijs dat Nintendo goed op weg is. "Het is duidelijk dat Nintendo op de consolemarkt marktaandeel terug aan het pakken is op Sony, terwijl het haar leidende positie op de markt voor portable consoles weet te handhaven", aldus analist Takeshi Koyama van Mizuho Securities.

Toch valt er ook te constateren dat Sony het ook gewoon erg goed doet. Terwijl de Nikkei index de laatste twee jaar een stijging liet zien van 57 procent, groeide het aandeel Sony in die twee jaar met 66 procent. Nintendo ging daar echter behoorlijk overheen, in diezelfde periode verviervoudigde de waarde van het aandeel van Nintendo.

Terwijl de verkopen van Sony’s PlayStation 3 maar moeilijk op gang komen, heeft Nintendo met de Wii en de DS een vliegende start gemaakt. Enerzijds door de gunstige prijsstelling van de twee consoles, maar anderzijds ook door de spelletjes die een breed publiek aanspreken. Het succes van Nintendo geeft daarnaast ook een positieve impuls aan de gamewereld, waar veel ontwikkelaars op de voortrazende Nintendotrein springen en veel spellen aankondigen voor de consoles.

Of het succes voor Nintendo blijft voortduren is niet zeker. Koyama waarschuwt ervoor dat de kansen voor Nintendo ook zo weer kunnen keren, nu het bedrijf al twee jaar een flinke stijgende lijn laat zien. Volgens hem kan een negatieve factor ervoor zorgen dat de aandelen weer in een vrije val komen.