De strijd tussen Intel en AMD om de markt van consumentenchips is al geruime tijd gaande, en bij de serverchips kwam AMD ook al om de hoek kijken met een nieuwe lineup. Google biedt vanaf vandaag de mogelijkheid om een nieuwe reeks van de AMD-chips te gebruiken voor virtuele machines in de Google cloud.

De 7nm-chips komen van de Epyc Rome-series en zullen door het leven gaan als de N2D-serie. Dit zijn de snelste van Google tot op heden, en naar eigen zeggen efficiënter dan instances die gebruikmaken van chips van Intel.

N2D-serie instances zullen lopen op speciale chips van de Epyc-Rome tak, met een standaard clockspeed van 2.25 Ghz, inclusief boost (alle cores) naar 2.7 Ghz. Een single-core boost naar 3.3 zou ook mogelijk zijn volgens Google. De hoeveelheid daadwerkelijk beschikbare cores is afhankelijk van hoeveel er beschikbaar worden gemaakt voor een specifieke instance: dat hangt weer samen met de hoeveelheid virtuele CPU’s die een gebruiker tot zijn beschikking wil hebben, maar kan met N2D behoorlijk oplopen. Google biedt de mogelijkheid om tot de 224 vCPU’s te gaan in de nieuwe line-up.

Intel vs. AMD

Instances met Intel-chips worden op dat aspect al voorbijgegaan door AMD, aangezien die instances (aangeboden door Google) niet verder dan 96 vCPU’s gingen. Ook was de maximale hoeveelheid toe te wijzen geheugen aanzienlijk minder dan bij AMD.

Google verwacht dat de performance met nipt onder de veertig procent beter zou zijn dan de huidige N Family-instances (die op Intel draaien) en zo’n dertien procent efficiënter zal zijn kijkend naar de kosten.

Het gebruik van de N2D-instances bevindt zich vanaf nu in de beta-fase.