2min

Tags in dit artikel

, ,

Hewlett Packard Enterprise (HPE) heeft vandaag aangekondigd dat het de snelste exascale-supercomputer ter wereld gaat leveren voor de National Nuclear Security Administration (NNSA) van het Amerikaanse Ministerie van Energie (DOE). De snelheid van de supercomputer moet 2 exaflops worden. Dat is tien keer sneller dan de krachtigste supercomputer van vandaag.

Het nieuwe systeem, dat het Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) van het DOE ‘El Capitan’ heeft genoemd, zal naar verwachting begin 2023 worden geleverd en zal worden beheerd en gehost door LLNL, voor gebruik door drie nationale laboratoria van de NNSA: LLNL, Sandia National Laboratories en Los Alamos National Laboratory. Het systeem moet geavanceerde simulatie en modellering mogelijk maken om de Amerikaanse nucleaire voorraad te ondersteunen en de betrouwbaarheid en veiligheid daarvan te garanderen.

HPE optimaliseert de ‘El Capitan’ van het DOE om complexe en tijdrovende 3D-simulaties aan te drijven voor NNSA missies die de beste supercomputers van vandaag niet met succes kunnen uitvoeren. El Capitan biedt onderzoekers de mogelijkheid om nieuwe toepassingen te verkennen met behulp van opkomende, data-intensieve workloads zoals modellering, simulatie, analyse en AI voor de ondersteuning van toekomstige NNSA-missies.

HPE wil de eisen van de NNSA inwilligen met Cray Shasta technologieën van het bedrijf, die volgens HPE zelf vanaf de basis zijn opgebouwd om een aantal processor- en accelerator-technologieën te ondersteunen om te voldoen aan betere prestatieniveaus en grotere schaalbaarheid. Hiermee moet de El Capitan van de DOE in staat worden gesteld te voldoen aan de NNSA-vereisten.

Samenwerking met AMD

De snelheid van 2 exaflops (2.000 petaflops) is volgens HPE krachtiger dan de 200 snelste supercomputers ter wereld samen, en is een toename van meer dan 30% ten opzichte van de oorspronkelijk voorspelde schattingen voor de nieuwe supercomputer. Een nieuwe samenwerking tussen HPE, AMD en het Amerikaanse DOE maakte dit mogelijk. HPE en AMD hebben gezamenlijk nieuwe technologieën ontworpen, met onder meer AMD Radeon Instinct-GPU’s en High Density Compute met AMD EPYC-processoren van een nieuwe generatie.