Apple is rond de tafel gaan zitten met de grote namen van Hollywood over het verhuur van films via de iTunes Media Store. Dit meldt de Financial Times.

Apple onderhandelt met grote filmstudio’s over de lancering van een verhuurdienst voor films. Men zal binnenkort films voor 30 dagen kunnen huren via de populaire winkel van Apple, de iTunes store. De prijs voor de huur van een film zou volgens de Financial Times 2,99 dollar bedragen.

Wanneer er een overeenkomst wordt gesloten zou dit eigenaren van iPod’s in staat stellen om video’s te bekijken zonder de gehele film te hoeven kopen. Een handige functie voor de vele gebruikers van de mediaspeler die tegenwoordig ook video’s afspeelt.

Filmverhuur via iTunes kan een serieuze concurrent worden voor tv-providers die tegenwoordig ook films via internet aanbieden. Alhoewel deze ontwikkeling zich voornamelijk in Amerika afspeelt, kennen we in Nederland ook een dergelijke dienst, RTL Video. Video-on-demand diensten hebben zich als lucratief bewezen voor Amerikaanse bedrijven als Comcast en DirecTV, maar deze hebben bij lange na niet het aantal klanten zoals Apple heeft.

Software voor rechtenbeheer moeten ervoor zorgen dat films op de iPod of iPhone bekeken kunnen worden, zonder bang te zijn voor illegale kopieën.

Apple verkoopt reeds films online, waaronder titels van Walt Disney en Paramount. Echter is het aanbod op iTunes redelijk beperkt vergeleken met het aanbod dat van DVD’s.

De grote studio’s, waaronder Sony Pictures, 20th Century Fox, Paramount, Metro-Goldwyn-Mayer, Warner Bros en Disney, wilden geen commentaar leveren.