Abonneer je gratis op Techzine!

Joost is een applicatie waarin gebruikers TV kunnen kijken. Een digitaal streaming platform dus. Tot voor kort moest men hiervoor een uitnodiging hebben, die overigens massaal aangevraagd werden op het internet. Sinds maandag is dit niet meer nodig, Joost is nu voor iedereen toegankelijk.

Ondanks dat het nu voor iedereen mogelijk is om Joost te gebruiken is het programma nog altijd in testfase. Voorheen was Joost alleen te gebruiken door mensen met een uitnodiging, deze waren online echter genoeg te krijgen. De ontwikkelaars zijn Niklas Zennström en Janus Friis, die ook Skype en Kazaa gemaakt hebben. Joost werkt met behulp van P2P (Peer to Peer) waardoor het geen eigen servers hoeft te onderhouden, dit houdt de kosten lager.

Joost heeft beschikking over enkele honderden kanalen zoals mediagigant Viacom, eigenaar van onder meer MTV Networks en filmmaatschappij Paramount. Ook wordt Fabchannel ondersteund, deze zender laat allerlei optredens zien. Veel channels zijn echter buiten de VS niet te zien in verband met auteursrechten.

Joost verdient haar geld met allerlei sponsoren en advertenties die in beeld komen tijdens het afspelen van de video en heeft onder andere deals met Coca Cola en HP.