2min

Tags in dit artikel

, , ,

Bram Cohen, de man achter Bittorent, presenteerde deze week op de San Francisco MusicTech Summit een nieuw systeem waarmee hij video’s wil streamen. Het systeem werkt volgens hetzelfde principe als p2p-netwerken.

Volgens het nieuwe systeem wordt een videobestand opgedeeld in vele kleine stukjes. Gebruikers kunnen met een p2p-netwerk deze kleine stukjes een voor een binnenhalen. Zodra zij enkele van deze fragmenten hebben binnengehaald, delen zij deze met andere gebruikers die hetzelfde bestand aan het downloaden zijn.

Tot zover niets nieuws onder de zon, maar toch is er een groot verschil met Bittorent volgens Cohen. Met de oude p2p-netwerken ging er vaak veel tijd overheen voordat een gebruiker een film daadwerkelijk kon bekijken, omdat hij eerst alle bestandsdelen moest binnenhalen. Met zijn laatste vinding is het mogelijk om livebeelden naar miljoenen computers tegelijk te streamen zonder centrale infrastructuur. Gebruikers kunnen dus vanaf de allereerste seconde van een film genieten.

Cohen heeft al diverse toepassingen voor zijn nieuwe systeem bedacht. Zo is het mogelijk om videoconferenties te organiseren, of livestreams van een sportwedstrijd beschikbaar te stellen. "Mijn doel is om de televisie te vermoorden", zo grapte de bedenker.

Cohen zegt al met een aantal partners in gesprek te zijn om zijn nieuwe systeem toe te passen. Tevens heeft hij al een aantal testen uitgevoerd en blijkt het systeem stabiel te zijn. Volgens Cohen profiteren zowel de consumenten als partners van zijn systeem. Consumenten krijgen een groter aanbod en partners zijn nog maar een fractie van de kosten kwijt.