Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft en het DAISY digital talking books consortium hebben vandaag laten weten dat ze samenwerken aan een plugin voor Word 2007 die het mogelijk maak om Word-documenten om te zetten naar een digitale audiostandaard, waar vervolgens weer digitale luisterboeken van gemaakt kunnen worden.

De plugin die ontwikkeld wordt zal gratis te verkrijgen zijn en converteert documenten op basis van het Open XML formaat naar het DAISY XML formaat. Dit laatste formaat is ontwikkeld door het non-profit Digital Accessible Information System consortium, kortweg DAISY. Het consortium werd in 1996 opgericht door bibliotheken voor luisterboeken om het converteren van analoge boeken naar digitale luisterboeken te promoten.

In het consortium nemen onder andere de U.S. National Library Service for the Blind and Physically Handicapped, de Spanish National Organisation of the Blind and de Korean Braille Library deel. Momenteel werkt het consortium met open standaarden die gebaseerd zijn op bestandsformaten voor het internet. Het DAISY XML formaat is een algemeen formaat dat gebruikt kan worden om onder andere digitale audio mee te maken.

Voor Microsoft is de samenwerking met DAISY gunstig, want de softwaregigant probeert al enige tijd haar Open XML formaat een internationale standaard te maken, zodat de publieke sector het vaker gaat gebruiken. In september kreeg Microsoft echter niet genoeg stemmen van de leden van de International Organisation for Standardisation (ISO), die bepalen welke formaten een standaard worden. Grootste punt van kritiek was destijds dat het formaat niet echt open zou zijn, maar dat Microsoft de standaard wilde hebben om gebruikers te lokken. In februari zal opnieuw een ISO-groep bij elkaar komen om de zaak opnieuw onder de loep te nemen.

Microsoft en DAISY verwachten dat de gratis plugin voor Word 2007 begin 2008 beschikbaar zal zijn.