Sinds vorige week dinsdag is in de Amerikaanse staat New York een nieuwe wet van kracht die social networking sites als MySpace of Facebook moet beschermen tegen personen die veroordeeld zijn voor seksuele delicten.

De wet gaat schuil onder de naam ‘E-STOP’ en vereist dat veroordeelden hun online identiteiten en e-mailadressen aangeven bij het Amerikaanse Ministerie van Justitie, ten laatste tien dagen na registratie. Social networking sites als MySpace en Facebook zullen toegang krijgen tot de database waar die adressen bewaard worden en zullen op die manier de toegang tot hun website ontzeggen om te voorkomen dat de veroordeelden in contact komen met hun minderjarige gebruikers.

Bovendien zullen veroordeelden voor zware seksuele feiten ook de toegang verboden worden tot social networking sites en wordt een verandering van hun e-mailadres gezien als een inbreuk op hun vrijlatingsvoorwaarden. "Het internet is groot en het biedt ons allerlei kansen, maar er zijn ook gevaarlijke mensen op het net. Jonge mensen kunnen dan wel goed overweg met het internet, hun naïviteit brengt hen nog steeds in gevaar", aldus New Yorks openbare aanklager Andrew Cuomo.