Europees Commissaris Viviane Reding van Informatietechniek heeft vandaag tijdens een conferentie in Barcelona gezegd dat tarieven voor het sms’en vanuit het buitenland aanzienlijk goedkoper moeten. Dit geldt ook voor mobiel internet.

De huidige prijsverschillen zijn veel te hoog en dus onaanvaardbaar. Het versturen van een sms’je is bijvoorbeeld tussen de drie en vijfentwintig keer zo duur als in het binnenland.

"Een sms’je sturen of downloaden per gsm vanuit een ander EU-land zou niet aanzienlijk duurder moeten zijn dan binnenlands", zei Reding. "Dat is logisch in de grenzenloze interne markt die we in Europa al ruim vijftig jaar geleden afspraken."

De Europese Unie kan niet accepteren dat bedrijven meer winst maken op klanten die zich in het buitenland bevinden dan op klanten in het binnenland. Om deze reden heeft Reding gezegd dat er op een juli uiterlijk andere tarieven moeten zijn, wanneer er niet aan deze eis wordt voldaan legt Reding zelf tarieven op.

Buiten de hoge kosten zijn de kosten vaak ook onduidelijk, hier moet ook wat aan gebeuren "Zelfs experts hebben moeite om de consumententarieven te ontdekken op de websites van de meeste gsm-aanbieders", zei Reding. "Alle aanbieders moeten hun klanten waarschuwen, zodat ze niet-schrikbarende facturen van duizenden euro’s krijgen voor gsm-downloaden."

Ondanks de kritieken sprak Reding wel met lof over KPN, Play en 3 Group, deze verlagen hun tarieven per een maart op het downloaden. "Een ambitieuze stap" noemt Reding het en hoopt dat er nog meer bedrijven volgen.

Het is niet de eerste keer dat Reding dergelijke kwesties zo resoluut aanpakt, vorig jaar heeft de EU al een maximaal budget per gesprek uiteengezet, zodat het bellen vanuit het buitenland ook goedkoper geworden is.