1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Goed nieuws voor mensen die vaak vanuit het buitenland sms’en. De prijs voor een sms zal namelijk mogelijk de komende zomer met maar liefst zestig procent dalen.

De Europese Commissie heeft dit voorstel klaar liggen. Dit houdt in dat een sms in het buitenland nog maar elf cent kost. Op dit moment ligt de gemiddelde prijs per sms binnen Europa nog op 29 cent. Nederland ligt nog ver boven dat gemiddelde, voor een Nederlander kost een sms in het buitenland gemiddeld zo’n 40 cent.

De prijsverlaging komt tegelijk met het vaststellen van een maximale wholesaleprijs. De wholesaleprijs is de prijs die operatoren aan elkaar dienen te betalen voor het gebruik van het netwerk van een ander. Deze prijs is nu vastgesteld op maximaal vier cent.

Bellen in het buitenland wordt ook goedkoper. Nu betaald men nog per minuut. In de toekomst wil de Europese Commissie dat er per seconde betaald kan worden. Operatoren voerde eerder al een prijsverlaging uit. De prijs voor het bellen vanuit een Europees land daalde van 49, naar 46 cent per minuut. Voor een inkomend gesprek daalde de prijs van 24 cent naar 22 cent per minuut. In 2012 wil de Europese Commissie deze prijzen verlagen naar 34 cent per minuut voor uitgaande gesprekken en 10 cent per minuut voor inkomende gesprekken.