2min

Tags in dit artikel

, , , ,

AMD heeft op de CeBIT in Hannover laten zien dat het nog steeds de strijd wil opnemen tegen Intel. Niet alleen toonde het bedrijf werkende 45nm processors, ook heeft het bedrijf een nieuwe grafische chipset geïntroduceerd die gebaseerd is op een volledige RV620 core.

45nm processors

AMD heeft haar nieuwe 45nm proces samen met IBM opgezet en produceert deze nieuwe modellen in haar fabriek in Dresden, Duitsland. Het nieuwe proces van AMD biedt een aantal innovaties, waaronder de vervanging van aluminium interconnects door koperen exemplaren. AMD gebruikt nog geen High-K metal gate technologie, zoals Intel dat wel doet, maar is wel van plan dit in een later stadium toe te voegen aan het proces. Verder zitten er nog heel wat technische noviteiten in het proces die we jullie verder zullen besparen, maar het is wel duidelijk dat AMD flink gaat inzetten op deze 45nm chips.

In de praktijk zijn dat de quadcore Shanghai en Deneb processors, waarbij Deneb de desktopprocessors zijn en Shanghai de servervarianten. Volgens de roadmap van AMD kunnen we de eerste modellen eind dit jaar verwachten, de extreme Deneb FX-variant volgt begin 2009. In het tweede kwartaal van 2009 moeten dan de tricore Heka-modellen en dualcore Regor-modellen op de markt gaan verschijnen. Deze socket AM3 modellen zijn voorzien van een geïntegreerde DDR3 geheugencontroller.

780G chipset

Andere grote aankondiging van AMD is de 780G chipset. Dit keer geen grafische chipset met een low-end core, maar een volwaardige RV620 core die ook terug te vinden is de in de Radeon HD24xx kaarten. AMD brengt de chipset in twee varianten, te weten de 780G en de 780V. De grafische core op de G-versie heet de HD 3200 en heeft een kloksnelheid van 500MHz. De V(alue)-versie heeft een Radon HD 3100 core met een kloksnelheid van 350MHz. Uiteraard bieden beide versies volledige ondersteuning voor DirectX 10.

Zowel het G- als V-model hebben verder zes SATA-aansluitingen met eSATA-ondersteuning, HDMI, DVI, DisplayPort, twaalf USB 2.0-poorten en 22 PCIe 2.0-lanes. Als extra biedt de G-versie nog UVD en Hybrid Crossfire. Normaliter wordt de grafische core in de chipset uitgeschakeld als er een externe grafische kaart wordt toegepast, maar met Hybrid Crossfire kan de core van de grafische chipset gecombineerd worden met de grafische kaart middels de QuadFire driver. Uiteraard moet het dan wel om een ATI-kaart gaan.

De 780-serie is overigens ook een belangrijk onderdeel van AMD’s ‘Cartwheel’-platform voor desktop pc’s en het ‘Puma’-platform voor notebooks. Beide platformen worden in het tweede kwartaal van 2008 gelanceerd. Beide platformen gaan dynamisch met energie om, onder andere door de processor en grafische chip afhankelijk van de gevraagde prestaties in te zetten.