1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De RV670-chip was de eerste chip van ATI die gebaseerd was op een procédé van 55nm. Hierna volgde de RV770 die ook gebaseerd was op een procédé van 55nm. Eerst vermoedde men dat ATI bij de nieuwe chip, de RV870, wellicht gebruik zou maken van een procédé van 45nm, maar vandaag is bekend geworden dat ATI zijn chip naar alle waarschijnlijkheid zal baseren op een procédé van 40nm.

Als ATI daadwerkelijk over gaat op een procédé van 40nm voor de nieuwe chips dan zou dat kunnen betekenen dat de procédé van een GPU voor de eerste keer in de geschiedenis kleiner zou zijn dan een procédé van een CPU. Op dit moment zit Intel namelijk op een procédé van 45nm met zijn Penryn-, Yorkfield- en Wolfdale-processoren en er wordt verwacht dat ook in 2009 de procédé niet kleiner zal worden. AMD heeft op dit moment nog geen processor met een procédé van 45nm, maar deze is wel in ontwikkeling.

Volgens ATI zou de RV870 veel meer transistors hebben dan de RV770. Ook zouden de kloksnelheden van de kaarten een stuk hoger liggen dan waar op dit moment sprake van is. Details over de nieuwe architectuur van de core zijn echter nog niet beschikbaar. ATI hoopt de RV870 ergens in 2009 te lanceren en het zou goed kunnen dat de RV870 al een jaar na de RV770 aanwezig is op de markt