Het toenemende aantal files in Nederland maakt het reizen voor consultants vrijwel ondraaglijk. Dit stellen 387 ondervraagden in een kwantitatief onderzoek naar het schrijven van uren, uitgevoerd in opdracht van Maconomy.

Zij zijn werkzaam in marketing & communicatie, reclame, IT-consulting en de interactieve industrie. Volgens een kwart van hen levert de toenemende reistijd ook problemen op voor de planning van projecten.

Doordat de drukte op de Nederlandse wegen toeneemt, staan werknemers steeds langer in de file. Voor de helft van de ondervraagden vormt het overschrijden van uren op een project, bijvoorbeeld als gevolg van vertraging door files, geen probleem. Zij kunnen deze uren aan de klant doorberekenen. Bij een derde van de ondervraagden zijn deze uren echter voor rekening van de eigen organisatie.

Slechts een kwart werknemers kiest voor leaseauto.
De ondervraagden blijken flexibel werken als een van de meest aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden te zien. Zo vinden zij flexibele werkuren (64 procent) en betere mogelijkheden tot thuiswerken (54 procent) aantrekkelijker dan een leaseauto (25 procent), laptop (10 procent) of mobiele telefoon (5 procent). Ruim driekwart van de ondervraagden is van mening dat het zelf kunnen inplannen van hun uren zorgt voor een hogere tevredenheid onder werknemers.

Niels Zijderveld, Country Manager Benelux bij Maconomy: "Dit onderzoek toont aan dat steeds meer medewerkers kiezen voor flexibiliteit. Dit betekent vaker thuiswerken en ’s avonds of in het weekend nog even snel een uurtje achter de computer. Het voordeel van flexibel werken is dat er minder uren verloren gaan aan het rijden in de file. Deze ‘overgebleven’ uren worden zo effectief ingezet voor een project, wat een bedrijf uiteindelijk winst oplevert."