min

Tags in dit artikel

, , ,

Advanced Micro Devices, beter bekend als AMD, heeft laten weten dat het nog dit jaar 1600 banen gaat schrappen. Daarmee verdwijnt tien procent van het huidige werknemerbestand van de chipfabrikant.

Eind maart deden er geruchten de ronde dat AMD begonnen was met het ontslaan van ongeveer vijf procent van al haar werknemers. AMD ontkende dit enkele dagen later ten stelligste door te melden dat het bedrijf niet bezig was met een ontslagronde. Nu blijkt echter dat het bedrijf weldegelijk reorganisatieplannen heeft, maar dat alleen de aantallen en het tijdspad die in de geruchten genoemd werden niet klopten.

Volgens InformationWeek moeten ongeveer 1600 werknemers het veld ruimen, wat neerkomt op tien procent van het totale werknemerbestand van AMD. Volgens AMD is de ontslaggolf nodig om het bedrijf weer winstgevend te maken.

Het bedrijf verwacht voor het eerste kwartaal van 2008 een omzet van 1,5 miljard dollar. Dat is een toename van 22 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2007, maar ook een afname van 15 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2007. Volgens AMD is de omzetdaling te wijten aan tegenvallende verkoopresultaten in alle segmenten waairn het bedrijf actief is. Het eerste kwartaal is traditioneel een minder kwartaal voor IT-bedrijven, maar toch vallen de verkoopresultaten meer tegen dan verwacht.

Hoewel de omzetten dus schommelen maakt het bedrijf al wel vijf achtereenvolgende kwartalen verlies. In januari liet AMD nog weten dat het verlies in het laatste kwartaal van 2007 was toegenomen tot 1,77 miljard, wat grotendeels werd toegeschreven aan kosten die AMD maakte voor de overname van ATI. Het verlies van 1,77 miljard was bijna het drievoudige van het verlies in het vierde kwartaal van 2006.

AMD heeft er echter alle vertrouwen in dat het bedrijf in de tweede helft van 2008 weer winstgevend gaat worden, voornamelijk dankzij nieuwe producten zoals de 45-nanometer-processors die het op stapel heeft staan. AMD verwacht in het tweede kwartaal nog wel kosten te moeten afschrijven op de reorganisatie, maar kan die kosten nog niet vaststellen, omdat het momenteel de details van de reorganisatie aan het uitwerken is.