1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Er zijn op dit moment één miljard pc’s in gebruik in de hele wereld. Dit aantal zal verdubbelen tegen 2014, zo voorspelt het Gartner-onderzoeksbureau.

Deze cijfers zijn gebaseerd op computers die ook echt gebruikt worden, en niet op pc’s die wel verkocht zijn maar nog niet zijn aangekomen. De helft van alle pc’s die in gebruik zijn bevinden zich in Japan, de Verenigde Staten en West-Europa.

Toch bevindt zich in die werelddelen slechts vijftien procent van de wereldbevolking. Gebruikers in opkomende markten gaan dan ook een steeds belangrijkere rol spelen in het wereldwijde gebruik van pc’s, zo laat Gartner-onderzoeker George Shiffler weten.

"We verwachten dat het pc-gebruik per hoofd van de bevolking tegen 2013 verdubbelt," vertelt hij. "Het snel doordringen van pc’s in opkomende markten wordt gedreven door de explosieve groei van breedband- en draadloze netwerkverbindingen in deze markten, de steeds lager wordende prijs van een pc en de realisatie dat pc’s een onmisbaar gereedschap voor vooruitgang zijn."

Als het aantal computers wereldwijd groeit, zal de kwestie van recyclen steeds belangrijker worden, aldus Gartner. Ruwweg 180 miljoen pc’s worden dit jaar vervangen, waarvan 35 miljoen simpelweg worden gedumpt op stortplaatsen.