2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De wereldwijde verkoop van computers is in het tweede kwartaal van 2016 tussen de 4,5 en 5,2 procent gedaald, ten opzichte van vorig jaar. Onderzoeksbureaus Gartner en IDC stellen dat er in totaal 64,3 miljoen PC’s verkocht werden en dat de verkopen enkel in de Verenigde Staten groeiden.

Ondanks de daling in verkopen valt de schade relatief gezien nog mee. Er werd gerekend op een daling van 7,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2015. "Alle regio’s behalve Noord-Amerika zagen de verkopen van PC’s dalen," vertelt hoofdanalist Mikako Kitagawa van Gartner.

De hoofdreden achter de daling ligt volgens hem in de "groeiende prijs in bepaalde regio’s door een zwakke lokale munt ten opzichte van de Amerikaanse dollar." Vooral van Latijns-Amerika en de EMEA-regio verwacht hij grote dalingen. Latijns-Amerika is vooral politiek en economisch instabiel. De EMEA heeft verder te maken met een zwakke Europese Unie.

Een belangrijk extra probleem voor Europa is de Brexit. De komende jaren wordt daarover onderhandeld en afhankelijk van de uitkomst zou dat een groot probleem kunnen betekenen voor de euro. Die munt zou flink in waarde kunnen dalen, waardoor fabrikanten de Europese prijzen voor hun producten hier nog meer verhogen.

Lenovo was volgens de onderzoeken de fabrikant met de hoogste verkopen. In totaal verkocht het bedrijf 13,198 miljoen apparaten, waarmee het een marktaandeel van 20,5 procent heeft. Lenovo’s marktaandeel zakte in een jaar tijd wel met 2,2 procent in.

De nummer twee is HP, dat 12,284 miljoen exemplaren verkocht en een marktaandeel van 19,1% heeft. De fabrikant zag zijn verkopen groeien met 1,8 procent. De top drie wordt afgerond door Dell, met 9,788 miljoen verkopen en een aandeel van 15,2 procent. Dat is 3,1 procent meer dan vorig jaar.